ESOGÜ BİLDAM CİHAZ ENVANTERİ
TEMEL ANALİZ YÖNTEMLERİ
1. Elektroensefalografi (EEG)
EEG ile saçlı bölgenin üstüne yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla kortekste toplanarak beyni saran yapılardan saçlı deriye yayılan biyoelektriksel akımlar ölçülmektedir. Bu biyoelektrik sinyalleri nöronların taşıdığı bilgiler olarak tanımlanmaktadır.
1.1 Emotiv EPOC+
Emotiv EPOC+: 14 kanal, kablosuz, kuru elektrod
1.2 g.Nautilus
g.Nautilus: 32 kanal, kablosuz, kuru elektrod
2. Termal Kamera
Kızılötesi dalga boylarını görüntüleyerek, ölçümlenmesini sağlayan termal görüntüleme cihazı belli bir ortamdaki değişen sıcaklık verilerini dikkate alarak ısı haritasını oluşturur. Cihaz; savunma sanayi, denizcilik, üretim süreçleri, mimari yapı denetimleri, doku hasar tespitleri ve elektrik kontrol süreçlerini kapsayan geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Davranış bilimi kapsamında ise termal görüntüleme cihazı, öğrenen algoritmalar aracılığıyla bireylerin kan akışı, kalp ritimleri ve kaslara dayalı eylemlerinin vücut ısısında yarattığı değişimlere bağlı olarak anlık duygu durumunun tanımlanması ve izlenmesinde kullanılmaktadır.
2.1 FLIR
FLIR A8200sc Termal Kamera: 1024 x 1024, 50 Hz, -20º - +350º
3. Göz Takip Sistemi
Göz takip sistemleri; gözbebeği boyutlarını ve göz hareketlerini kızılötesi bir ışınla takip eden donanım ve buradan gelen verileri gruplandırarak yorumlayan yardımcı yazılımdan oluşmaktadır. Göz takibi; nöropazarlama, iş güvenliği, üretim sistemlerinin optimizasyonu, simulasyon tasarımı ve dikkat düzeyi ölçümüne yönelik olarak; eğitim bilimleri, endüstriyel tasarım, psikoloji gibi alanlarda sıklıkla kullanılan eşzamanlı bir yöntemdir.
3.1 Gazepoint
Gazepoint: 60 Hz, remote, 9 nokta kalibrasyon
4. Deri İletkenliği Analizi (Galvanic Skin Response)
Deri iletkenliği analizi (GSR), deri yüzeyinde oluşan elektriksel aktivitenin ölçülmesi prensibine dayanmaktadır. Duygu durum değişikliğinde ter bezleri, aktif hale gelmektedir. Buna bağlı olarak, deri yüzeyindeki pozitif ve negatif iyon dengesi değişmektedir. Bu değişimin GSR ile takibi sayesinde bireyin deneyimlediği süreç hakkında bilgi sahibi olmak mümkün olmaktadır.
4.1 Shimmer Sensing 3
Shimmer Sensing 3: 0- 3.0 V, .2- 100 microsiemens
4.2 My Signals GSR
My Signals GSR: 0- 5 V, 0-20 microsiemens
5. Mimik Analizi
Mimik analizi, diğer bir adıyla yüz kodlama; donanım ve yazılımı bilinçaltı reaksiyonlarına dayalı olarak gelişen yüz kasları hareketlerini tespit ederek, bireylerin belli durumlar altında anlık duygulanımlarını gerçek zamanlı ölçmektedir. Spesifik olarak, mikro ifadeleri ölçen mimik analizi duygulara bağlı gelişen anlık yüz kaslarının görsel çıktılarını ortaya koyarak, bilinçdışı tetiklenen duygu durumlarının kategorileştirilmesini sağlamaktadır.
TAMAMLAYICI YÖNTEMLER
1. Elektrokardiyografi (EKG)
EKG, kalp kasının hareketlerinden kaynaklanan elektriksel değişimleri göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlar ile takip etmektedir. EKG; nabız, kalp atış hızı ve ritmik düzensizlikleri izleyerek, stres, rahatlama gibi duygu durumlarının belirlenmesine yönelik veri sunan tamamlayıcı bir ölçüm yöntemidir.
My Signals EKG: 3 prob, mobil
2. Elektromiyografi (EMG)
Uyarana karşı oluşan kas kasılmalarıyla bağlantılı elektriksel aktiviteleri ölçmekte ve kaydetmektedir. Dokudaki kas tepkisini ve seviyesini değerlendirerek insan hareketlerinin ölçümünde kullanılır. Elektriksel uyarı verilmeden, kas bölgelerine yerleştirilen iletkenler ile kaslar ve sinir uçlarındaki elektriksel değişimlerin sonuçlarını elde eder. Yüz ve üst vücut kas aktivitesinin ölçümü öncelikli uygulama alanlarıdır.
My Signals EMG: 3 prob, mobil
3. Nefes Ölçümü
Sağlık ve havacılık gibi alanlarda sıklıkla havanın oransal tespit edilmesinde ve buna dayalı olarak solunum problemlerinin incelenmesinde kullanılır. Nefes ölçüm cihazıyla, davranış araştırmalarında bireylerin uyaran karşısında bilinçaltından kaynaklı fizyolojik tepkilerinin solunum sistemi üzerinden tespiti yapılabilmektedir. Diğer bir ifadeyle, nefes ölçüm cihazı, bireylerin içerisinde bulunduğu baskı, stres ve heyecan gibi duygu durumlarının nefes ritmi üzerinden ölçümlenmesini sağlar.
My Signals EMG: Nasal/ mouth airflow
4. Kan Basıncı
Atardamarlardaki diyastolik ve sistolik kan basıncını pazuya yerleştirilen modül ile ölçer. Duygusal uyarılma, fiziksel aktivite, yorgunluk ve stres düzeylerinin belirlenmesinde katkı sağlar.
My Signals EMG: Systolic, diastolic, kablosuz
5. Pulse Oksimetre
My Signals Pulse Oksimetre: Kablosuz, 940 nm kızılötesi ışık tayfı, 660 nm kırmızı ışık tayfı
6. Vücut Pozisyonu
My Signals Body Position: Accelerator, standing, sitting, supine, prone, left, right
7. Spirometre:Accelerator, standing, sitting, supine, prone, left, right
My Signals Spirometer: Hand- held pulmonary function, mobil
8. Snore Sensor
My Signals Snore Sensor: Neck-vibration record
9. Glukometre
My Signals Glucometer: 1 minute result, mg/dl display